Leśne specjały na Inauguracji Europejskich Dni Dziedzictwa „Smaki Dziedzictwa” w Kruszwicy

W drugą sobotę września kruszwickie Wzgórze Zamkowe zapełniło się rzeszami turystów, którzy przybyli na Ogólnopolską Inauguracji Europejskich Dni Dziedzictwa pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”.

Odwiedzający mogli spróbować tradycyjnych dań kuchni polskiej, uczestniczyć w pokazach znanego z licznych programów telewizyjnych kucharza Roberta Sowy, który dla gości wydarzenia przygotowywał potrawy z lokalnych składników. Ponadto dla odwiedzających Kruszwicę przewidziano prelekcje na temat historii i przyrody, warsztaty łucznicze, wikliniarskie oraz garncarskie, wycieczki z przewodnikiem a także liczne stoiska z lokalnymi produktami.

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Toruniu na stoisku przygotowanym przez pracowników Nadleśnictwa Miradz i Nadleśnictwa Gniewkowo promowała dziczyznę i miody z leśnych pasiek. Dziczyzna to przede wszystkim najwyższej jakości mięso pozyskane z dziko żyjących zwierząt łownych. Wędliny i przetwory przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, z zachowaniem przepisów weterynaryjnych i sanitarnych to prawdziwy raj dla kubków smakowych. Z całą pewnością dziczyzna to niedoceniony „super food”. Warto wiedzieć, że mięso dzików, jeleni, saren czy danieli jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych. Charakteryzuję się też wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka i niskim udziałem tłuszczu. Również zawartość składników mineralnych takich jak żelazo, fosfor czy wapń w dziczyźnie jest większa, niż w innych gatunkach mięsa. Wybierając mięso dziko żyjących zwierząt łownych, decydujemy się na produkt bez antybiotyków. Zwierzyna żywi się tym, co znajdzie w lesie i na otaczających go polach uprawnych. Nie ma więc mowy o paszach z modyfikowaną soją czy też sterydach wpływających na szybki wzrost zwierząt. Takie walory oferowanych przez Lasy Państwowe specjałów zapewne przyczyniły się do dużej popularności stoiska zlokalizowanego na Wzgórzu Zamkowym.

Leśnicy, oprócz dziczyzny i miodów z leśnych pasiek oferowali również wydawnictwa, głównie o tematyce edukacyjnej oraz broszury promujące dziczyznę i produkty runa leśnego. Dla odważnych, którzy zakręcili leśnym kołem fortuny, czekały upominki w postaci toreb wielokrotnego użytku, desek kuchennych z drewna bukowego, bo przecież „Drewno jest z lasu”, magnesów i gadżetów do smartfonów i wielu innych.

Po produkty z lasu takiej jak przetwory mięsne, wędliny czy nieprzetworzone mięso z dziko żyjących zwierząt łownych, a także słodkie i wytrawne przetwory, grzyby, herbaty i zioła, miody i różne przekąski zapraszamy na stronę www.dobrezlasu.pl.